Etli Biboşş

1 Aralık 2010 Çarşamba

Ben her yemeği çok severim; ama etli biber dolmasının yeri ayrıdır. Hiç dayanamam, bir oturuşta koca tencereyi bile yerim. Bu kadar sevipte öğrenmemek olmaz dedim, hazır yemeğe arkadaşımız da geliyorken pişirmeye niyetlendim.

Bizim akşam yemeği faslımız bittikten, çayımızı kahvemizi içtikten sonra, biberleri temizlemekle başladım işe. Sap kısımlarını başparmağımla içlerine ittirdim. İttirmesi kolay da o itileni dışarı çıkarmak zor. Kimisi kolay çıktı, kimisi biraz yırtıldı, kimini de riske atmayıp bıçakla kesip çıkardım. Beklemeye bıraktım.

Yarım çay bardağı pirinci suyu temiz çıkana kadar yıkadım, kenara koydum. Bir kapta dolmanın içini hazırladım. Yaklaşık yarım kilo kıyma, çok ince doğranmış bir soğan, bol nane, yarım demet maydanoz, tuz, karabiber ekleyip yoğurdum. En son yıkanmış pirinci ekleyip karıştırdım ve dolma içimiz hazır oldu.

İçleri 10 iri dolmaya eşit şekilde paylaştırdım. Pirinçlerin şişme ihtimalini düşünerek ağzına kadar tıka basa doldurmadım; ama pirinçler de çok fazla şişmedi. Biberleri tencereye dik bir şekilde yerleştirdim. Bir su bardağında 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı yağ ve bardak dolusu suyu karıştırdım, dolmaların üzerine, tencerenin içine döktüm. Anne talimatı üzerine tencereye biberlerin yarısına denk gelecek kadar su ekledim; fakat pişirme safhasında bunun yanlış olduğunu gördüm. Doğrusu biberlerin seviyesinde su eklemekti herhalde; çünkü yaptığımda biberlerin alt kısımları pişerken üst kısımları diri kaldı. Üstlerin de pişmesi için 2 saate yakın bekledim ocak başında. En son tuzunu kontrol ettim, tabiki tuzsuzdu, biraz daha ekledim, altını kapattım, dinlenmeye bıraktım.

Yemekleri bu şekilde yapmak çok keyifli oluyor. Salı gününün yemeğini Pazartesi akşamından yapıyorum, hem ne yapacağım derdi olmuyor, nasıl yapacağım paniği olmuyor, hem de eve zaten yeterince acıkmış bir halde geldiğimiz için daha fazla beklemiyoruz.

Yemek sonrası yorumlarım ise şöyle; çabalarım karşılık vermiş, dolmalar gayet güzel pişmişti. Salçasını daha fazla koyabilirdim, yemeğin suyu daha salçalı olabilirdi. Bir de içini daha bol yapabilirdim diye düşündüm. Bunların haricinde çok lezzetli bir yemek olmuştu. Yanına sarımsaklı yoğurt koydum, üstüne de makarna yedik. Bir de güzel doyduk..

Afiyet olsun...

0 yorum:

Birço Mutfakta Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino